9. veebruar 2012

Lootsin selle nädala alguses,et külm annab järele, aga tuhkagi. Tahtsin proovida uut akut ja starterit traktori käivitamisel. Kaks viimast päeva ei ole enam traktorit proovinud käivitada. Ega mul ka sööda probleemi ei ole. Heina saan lakast eks see ette vedu ole tüütu, mida peab tegema lisaks vee vedamisele. Homme alustame siis varakult traktori sulatamisega. Täna tundsin ennast väsinuna, arvata võib, et välis tingimustes madal temperatuur on uinutava teguriga. Alati kui õhtu eel tuppa saan murrab uni jalalt maha. Nii mõnus on kohe silm kiirelt looja lasta. Täna kui hobuseid karjamaale lastes,jooksid nad esmalt kohe Testemona juhtimisel kaera söötmis kohale. Ja siis ei jäänud mul muud üle kui kaer kohe ette jagada. Jälgisin et mõni kabjaline ei hakka nõrgemaid eemale tõrjuma. Paari tunni pärast Laura tuli tuppa, kes mainis, et Herta on aiast välja kolinud. Egas miskit haarasin oheliku ja läksin ulakat torikat sisse tooma. Viskasin veel mõned hangutäied heina alla ja vedasin karjamaale hobustele ette. Märkasin, et Paula seisis teistest hobustest õnnetu ilmega eemal,ehh mõtlesin läksin tuppa mainisin Anetele, et ole hea too Paula ka sisse Hertale seltsis. Herta ja Paula on nüüd suured sõbrannad, kes ei suuda üksteiseta enam kuskil olla.

2 kommentaari:

  1. Tere,

    Mul oleks üks täiesti teemaväline küsimus. See puudutab minu enda isiklikku uudishimu. Nimelt uurisin läbi interneti hundilundi hoiuala kohta informatsiooni, kuid midagi märkimisväärset ei leidnud. Samas läbi mingite juhtniitide sattusin Teie blogi peale ja täpsemalt loo peale, kus kirjeldate veidi hundilundi hoiuala ning paistab, et omate ka rohkem teadmisi selle kohta, kui internet. Seega siit ka minu küsimus, et kas saaksite kirjeldada, mis see hundilundi täpsemalt tähendab ja mis ta eriliseks muudab? Kas omab ka mingit mõju metsloomadele kohanemise suhtes näiteks?

    Ette tänades uudishimulik loodussõber :)

    VastaKustuta
  2. Hundilundi hoiuala suurus on 49 ha. Mis on selle hoiuala ilmestajaks. Nimetan pärandkultuur, looduskaitse, muistne põlluharimine, tuntud eesti inimese sünnikodu, aimatavad külatänavad, rohustu, niidutaimestik. Loetelu järgi võiks võtta väga mitmekesine kaitseala. Kui liikuma hakata,siis esimese kohana, ette võtan on alati läbida Ärma (osad allikad Härma talu) maad (sündinud-kasvanud Anton Raadiku lapsepõlve kodu). Ümbritsev mets moodustab, kui osa ökosüsteemist, mis kaitseb sood meenutavat paika tarnastest koosnev liigniiske ala, selle suurus ei ulatu umbes üle 2-e ha. Kui soos kasvab villtupspea, siis selles eksisteerib madalakasvuline paju, tarnad, paik mingit silmatorkavat ilu ei paku.
    Ühe kohaliku jutu järgi, et kunagi lapsepõlves olevat käidud selles paljajalu mängimas, kuna pinnas huvitavalt vetruv.
    Hundilundi hoiuala sisse jääb Tojaka talu oma 7 välja süsteemis kiviaedadega eraldatud. Talu ise on alles, ja elatakse suvel sees on kasutatud suvilana.Maja ümber olev maad hooldatakse ja seal kasvab kevadeti kaitsealuseid orhideesid. Ühele põllule jäävad muistsest põlluharimisest meenutavad kivikuhjad. Ainus kahju, millest ma tunnen, et omanik lasi vanadel heinaküünidel ära laguneda ja nende asemeid täidab hetkel pehkinud palgihunnikud.
    Väga põnevaks teeb nende kohtade vahel olev külatänav ja alles olevaid kiviaedu. Mis teevad koha eriti mõnusaks. Toob alati silmade ette vanad ajad.

    VastaKustuta

Tõsilood elust enesest.

  Ei oska nutta ega naerda, kui kuulen inimeste arulagedaid vestlusi teemal. Kui vana on üks või teine loom. Mõnede inimeste vestlusest on k...