1. aprill 2009

´Mahlakuu...
Aasta neljandal kuul on maakeeles mitmeid nimi: mahlakuu, poolkuu, mähakuu, kevadekuu, sulakuu, vetekuu, porikuu ja linnukuu. Kuu nimed on seotud loonas toimuvaga. Mahlakuul peale lume sulamist on paljudel puudel rohke mahlajooksu aeg. Mähakuu lööb puude koorealuse lahti. Sulakuul aina sulatab, vetekuul tulvavad veed, porikuul muutuvad teed ja rajad hõlpsalt poriseks ning linnukuul saabub enamus rändlinde. Poolkuu arvatakse olevat seotud kynnipäevaga, mis poolitab tööaasta suve- ja talvepooleks.
Aprell, aprill ehk aprel`i on maakeelde laenatud yle vene, rootsi ja saksa keele ladina keelest. Vanas roomas tähistas aprilis aasta teist kuud.
Jyrikuu, jyripäevakuu ja lihavõttekuu on kirikukalendrist pärit. Pyha Jyri e Georgi, kes surmab ratsutades lohemadu, ehib Vene riigivapi kahepäise kotka rinda. Usutakse, et see kehastab loonausuliste põlisrahvaste hävitamist ja anastamist, kelle maile kristlik Vene riik on loodud. Lihavõtted tähistavad aga kristlaste paastuaja lõppu ja luba taas liha võtta ehk syya.
Soomlased nimetavad mahlakuud ametlikult huhtikuuks.
...edasi lugeda Maavallakoja kodukalt...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tõsilood elust enesest.

  Ei oska nutta ega naerda, kui kuulen inimeste arulagedaid vestlusi teemal. Kui vana on üks või teine loom. Mõnede inimeste vestlusest on k...