5. detsember 2012

Tommy lugu

Jutt tuleb saksalamba koerast, kes ühel ilusal kevadhommikul lamas meie maja otsas (Raplas Viljandi mnt, hetkel elab selles maja osas mu vend) kena heas toitumuses, kuid verise kaelaga koer. Käisin mitu korda teda vaatamas. Aastaid oldi mulle selgitatud, et kahtlased loomad tuleb puutumatuks jätta (võivad kanda selliseid nakkushaigusi, mis võivad viia tervisliku seisundi surmani).
Olime sinna kolinud talvel. Ema lahkuminek isast (1979), kes töötas Rapla 2-e keskkoolis sõiduõpetajana. Põhjuseks alkohol jne... 
Olles siis käinud mitmeid kordi koera vaatamas, läksin koerale vett pakkumas. Uurisin möödujatelt, kas on keegi teab, kelle oma. Lõpuks, kui nägin, et olen võitnud koera usalduse, tõin ta tuppa. Emat polnud kodus, tema pikad sõidud viisid ikka päris kaugele ja vahel, kui miski autol purunes, siis koju ei jõutud. Ema remontis ise autot, eks raskemates asjades aitasid mehed... 
Olles koera tuppa saanud, jäigi ta meile. Ei teadnud ta päris nime, millegi pärast ristisime vennaga koera Tommyks. Panime koera kuuri elama. Kuid üks päev, kui järjekordselt emat kodus polnud, tungisid majja sisse kaks mustlast, kuid koer ründas neid. Ja meie leidkoer sai päeva pealt majanaabritelegi kangelaseks. Ema hoiatas, et üks päev pean ikkagi temast loobuma, kui tuleb tema päris omanik välja. Kuid koer kosus ja paranes ja mul tekkis temaga hea klapp. Avastasin koera oskused, andekuse jne.  Vennaga otsustasime koerale aga kuudi ehitada. Aidati materjali otsida. Kõik olid abiks nõu ja jõuga. Vahva aeg oli... meenutan, kuidas Kalmeri vanaisa ikka käis vaatamas, kuidas meil kuudi ehitus läheb. Kõige tipuks, kui kuut valmis, ei mäleta enam, kes maalis kirjatähtedes nime TOMMY (see kuut on siiani alles, pisar tuleb silma, imestan, et keegi pole seda lammutanud).
Olles siis leidnud nii endale koera, mainin, et unistasin ammu endale isiklikku koera, aga muud tõugu. Kui mind koliti Lagedilt Raplasse. Oleksin tahtnud ka oma Dzerrit kaasa, kuid seda ei antud. Olles ise murdunud ja lõhutud turvatundega uude keskkonda asetatud. Keegi ei suunanud ja keegi ei rääkinud. Hakkasin unistama, tagasi minekust Lagedile. Mu õppimise tase langes neljanda klassi lõpuks nii madalale, et koolipoolne otsus läbi psühholoogide oli Raikküla erikool.
Ema meeleheide viis tagasi vana-vanemate juurde, kus siis läbi mitmete inimeste suudeti mind üle viia Lagedi põhikooli. Muidugi südamest rõõmustasin, et saan tagasi sinna kus olin kasvanud ja kus ootasid mind mu loomad.
Soovisin kaasa võtta Tommyt, kuid ema ei lubanud. Nii jäin tollest koerast ilma. Mainin seda, et lapsed ei oska otsuseid vastu võtta, kui selleks puuduvad toetavad vanemad. 
Homme jätkan.... sellele loole on järg...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tõsilood elust enesest.

  Ei oska nutta ega naerda, kui kuulen inimeste arulagedaid vestlusi teemal. Kui vana on üks või teine loom. Mõnede inimeste vestlusest on k...