19. veebruar 2009

Karhu raateli hevosia laitumella
15.5.2008 12:08

Pielaveden Kortemäessä sattui harvinainen tapaus, kun karhu kävi raatelemassa Sakari Tikkasen hevosia.--> -->
Seppo Votkin
Karhu raateli hevosia maanantain ja tiistain välisenä yönä Pielaveden Kortemäessä.
Kyseisenä yönä kymmenen hevosta oli ollut yhteensä viidessä aitauksessa yötä ulkona. Karhu oli käynyt kolmen eri hevosen kimppuun raadellen niitä.
- Poliisipartio havaitsi eläimissä erilaisia vammoja. Yhden hevosen vasemmassa takajalassa oli haavauma ja eläin ontui kulkiessaan. Toisessa aitauksessa olleella suomenhevosella oli raapimisvammoja takana lonkassa. Myös kolmas hevonen oli saanut takajalkaansa haavauman, ylikonstaapeli Keijo Vidgren kertoi.
Aitauksessa näkyi maassa kavion jälkiä, jollaisia syntyy, kun eläintä raahataan ja se haraa vastaan.
Aitauksissa on kolme sähkölankaa. Niistä alin oli katkennut ja siinä oli verta ja ponin karvoja. Ilmeisesti ponia oli tartuttu takaapäin kiinni ja lähdetty raahaamaan aitauksesta ulos, mutta jostain syystä asia jäänyt kesken.
- Mahdollisesti karhu oli säikähtänyt sähköä. Eläinlääkäri ja riistahoitoyhdistyksen edustaja ovat käyneet tutkimassa tilannetta ja eläinlääkäri hoiti hevosten vammat, Vidgren tiesi.
Lisäksi hevosten omistaja Sakari Tikkanen oli havainnut noin viikkoa aikaisemmin nyt vahingoitta jääneessä oriissa rinnassa haavan. Sitä oli luultu toisen hevosen aiheuttamaksi, mutta nyt havaittujen jälkien perusteella karhu on mitä ilmeisimmin käynyt jo aikaisemmin hätyyttämässä samoja eläimiä.
Sakari Tikkanen oli yllättynyt siitä, kuinka lähelle pihapiiriä karhu uskaltautui.
- Yllätys se oli, melkeinpä shokki. Vuosia on pidetty hevosia ulkona, mutta nyt toimintatapoja pitänee miettiä hieman uusiksi, Tikkanen kertoi.
Tikkasen mukaan tällaisia tilanteita varten ei ole olemassa selkeitä toimintaohjeita. Karhun sanotaan karttavan sähköä, joten yhtenä varautumiskonstina Tikkaselle on mainittu sähkölankojen lisääminen, jolloin ne ylettäisivät korkeammalle.
- Jotkut taas arvioivat, että karhu häviää maisemista kolmessa viikossa. Tämä on syntymäkotini, eikä koskaan ole tapahtunut tällaista. Karhu kävi lähimmillään vain 40 metrin päässä päärakennuksesta. Meillä on myös pieniä lapsia. Vaikka karhu liikkuikin yöllä, vähän varpeillaan tässä ollaan.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Oi kui kiirelt lendab aeg.

...tõesti, nii palju oleks jagada. Osalesime jälle ratsa orienteerumisel, kus meil läks päris hästi. Osales 8 võistkonda, meie esindus oli n...