15. juuli 2019

Juulikuu

Eilne õnnetunne, korda läinud ATH tugirühma peredele mõeldud laager sai möödaniku tiitli.
Väga tegevusrohke ja mitmekesine kollektiiv ehk tegevuste läbi viijad. Kiitus sõnad Raplamaa ATH tugirühma juhtidele, kellel nuppu, jaksu ning asjaga ikka sõrme pulsil hoides asjaga hakkama saada. Väliköök oma gaasipliidi ning poja poolse lahendusega vee sisse jooksuga, oli mulle üllatus rohke. 
Eks saan edaspidi oma telkismis ala välja rentida. Eks enne selle päeva kohale jõudmist oli veel väiksed hirmud, et mis juhtuma hakkab. Olen nii palju negatiivseid kommentaare kuulnud, kui mõnele lapsele kleebitud külge ATH... Sellise diagnoosi ei saa lapsevanem üksi panna, enne tuleb läbida pikk uuringute protsess. 

ATH diagnoosimine toimub lastepsühhiaatri pädevust omava või vastava ettevalmistuse ja kliinilise kogemusega psühhiaatri poolt. Diagnoosi kinnitamiseks ja kaasuvate psüühika- ja käitumishäirete esinemise hindamiseks on vajalik lapse/nooruki uurimine lastepsühhiaatrilise meeskonna poolt. Lastepsühhiaatrilisse meeskonda kuuluvad lastepsühhiaatri pädevust omav psühhiaater, kliiniline psühholoog ja logopeed-eripedagoog.

Häire diagnoosimine põhineb lapse ja tema vanemate küsitlemisel ning lapse käitumise jälgimisel.  Keskne roll on vanemate küsitlemisel lapse käitumise kohta erinevates olukordades ja keskkondades (kodu, kool, huvialaring). Kindlasti tuleb täpsustada lapse arengulugu, raseduse ja sünnitusega seotud riskitegurite esinemist, lapse varem põetud haigusi, ema ja lapse vahelise varase kiindumussuhte kujunemist, kasvatusviisi peres ning peresiseseid suhteid. Diagnoosi usaldusväärsuse tõstmiseks on soovitav küsida kokkuvõtet lapse käitumise ja toimetuleku kohta lasteaialt või koolilt, kuna vanemad ei oska alati piisava täpsusega sealseid lapsega seotud probleeme kirjeldada.

ATH diagnoosimine toimub tavaliselt ambulatoorse abi raames, kuid keerukamatel juhtudel, nagu väljendunud toimetulekuraskused lapsel või perel, kaasuvad häired, võib osutuda vajalikuks lapse suunamine (päeva)statsionaarsele ravile, kus on lapse käitumist võimalik vahetult hinnata.

Psühholoogilisi teste kasutatakse eelkõige lapse kognitiivse võimekuse ja ATHga sageli kaasnevate õpiraskuste hindamiseks. Antud testide läbiviimisel on võimalik kaudselt hinnata lapse võimet suunata ja hoida tähelepanu soovitud tegevusel, töövõime püsivust vaimse pingutuse korral. Vajadusel viiakse läbi logopeedilised uuringud, kuna ATHga lastel esineb sageli kõne ja keele arengu häired.
Hakata kellegi last diagnoosima on siiski vale suhtumine. Asjas peavad ikka selgusele jõudma lapse enda vanemad. 
Mina olen rohkem kes pakub teenusena hobuteraapia vormis kui ka trenni motiivis. Eks näe kuidas meil läheb.
Kaalumisel on ka, et millal taas niidukiga hein maha niita ja kokku panna saab. See on ainus hetkeline mure, et kuidas ja mismoodi...

Hetkel annan ülevaate, mis tehtud ja mis tulemas. Ees seisab veel juulikuu 5 päevane ratsalaager algajatele. Siis augusti alguspoolele jääv ratsamatkalaager eelistatud edasi jõudnud või siis paremini sõnastades, kellel kogemusi ning tasakaal sadulas püsimiseks. Tegemist siiski riski rohke ratsutamis alaga. Mul kogemus aastate pikkune, osalen ise ka sadulas. Mulle meeldib võtta aega maha  ja kulgeda hobuse tempos. 
Osa tegevusi tulevad lihtsalt jooksvalt pakkumiste teel. Augusti alguses tuleb veel Kuimetsa minna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Tõsilood elust enesest.

  Ei oska nutta ega naerda, kui kuulen inimeste arulagedaid vestlusi teemal. Kui vana on üks või teine loom. Mõnede inimeste vestlusest on k...