27. juuni 2010

Jaanipäev on möödas ja, kui ilm vähekenegi lubab saab heina tegemisele pühenduda. Esimene hein on seemneks juba mõni nädal tagasi varju alla pandud. Heinatöö ja ilmataadu tujukus on omavahel seotud, vahek täielik mõistatus. Juba talvel saab mõelda missugune kujuneb suvi ja heina aeg. Minu tähelepanekutest: detsembris vaatan jõuluaja ilma - selle järgi oletan veebruari kuu ilma. Veebruari ilmaolude järgi ennustan suve.

18. juuni 2010

Väike loetelu mürgistest taimedest.
Vereurmarohi...pööran sellistele taimedele tähelepanu. Karjamaid rajades jälgin millised taimed kasvavad karjamaal.Viimasel nädalavahetusel kohtusin inimesega, kes rääkis, kuidas hukkusid selle taime tagajärjel piimakarjast pooled loomad.


http://bio.edu.ee/taimed/oistaim/vurohi.htm

Testemona hüppel, arhiivi foto.

15. juuni 2010


Muidu ei saa metsa elust aru, kui koera ei oleks.Iga päev saab karjamaal kontrollimas käidud, kuidas suksidel on. Täna õhtul vett ette vedades. Hakkas koer äkitselt aktiivselt haukuma. Vana pärna najale nõjatudes ja koonuga puulatva sihtides, vahe peal käppadega maad kaevates, et kohe nagu langetaks puu maha, et elukas puu otsast kätte saada. Loom, kes puulatva peitis tundus ilvese nooruk olevat. Kus ta püüdis ennast osavalt puude lehtede ning võra vahele ära peita, aga tükike metskassi näost veel piilumas puu all toimuvat.

Seni kui kodus ära käisin, et tuua veel binokkel, et vaadata, kas näen õieti seda metsakodanikku. Oli kadunud. Koer nuhkis kogu ümbrust hoolikalt. Tunnistan, et Pipi ei jookse kaugele minust, kui ta haistab kiskja lähedust. Ja täheldanud oleme lastega, et selles piirkonnas asustab ilves... kitsed kadunud.


12. juuni 2010


Kena siht endise metsavahi kordoni juurest Karitsa alla. Liikumine Tõrasoo LK alal. Kohati kulgeb madalmaa osast läbi (mättad).

10. juuni 2010


See pilt ei kuulu mulle, aga muudab huvitavaks.
Täna hommikul töölt koju jõudes, vaatasin metsa hobused üle ja teised kodu juures jätsin vaatamata. Enda teadmise järgi pidid hopsid aiias olema. Hommik oli sajune, siis ma ei kiirustanud muid tegemisi kohe tegema. Viskasin mõneks tunniks pikali. Kella 10 paiku tuli Joel, kes ütles, et kõik hopsid on metsas teiste juures, oli vast üllatus. Teele vaatas Tassat, lootis aeda saada. Imestasin hobuste igatsust teiste hobuste järgi, et veel omvahelist infot jagada. Praegusel hetkel saavad ainult siis suhtlust pidada, kui on matkale minek.
Saagisin mõned postid ja homme jäi siis väike osa aiiast lõpetada, pean mõne jupi pärast korra Rapla sõitma (rattaga).

9. juuni 2010

Teele aitab Teebal varssa kasvatada, pidevalt näen neid kolmekesi koos. Kuna ühel karjamaal on 6 siis metsas viibib hetkel ka 6.Üks on ainult ketis. Homsest saan hakata aiia tegemisele mõtlema. Trafole pean otsima sobiva aku, mis annaks voolu. Kari on mul kaheks poolitatud, väiksema mõõdulised metsas ja suuremad kodus (sporthobuseid ei julge okastraat aeda panna). Süüa jagub, juba abikaasa muretses, et hobused ei suuda kõike ära tarbida. Ja peab ülejäägi maha niitma (väetiseks).
Sai käidud täna ujumas (ujulas) ja juurde võtsin infrapuna sauna = ooo... super mõnus. Pärast olin väsinud nagu oleks pika maa maha jooksnud.
Reedel toimuvad maakondlikud võistlused Kärus. Võistlusalad on jaotatud mitmele päevale.Reede õhtul algusega kell 18.30 on rattakross.
Esimene hein ulu all, Kati pole veel ikka poeginud. Mõtlen, et järsku pole (kõhu ümbermõõt on kohutav-ehk on lihtsalt üle söönud. Millal poegib..., see küsimus ammub pakitseb keelel. Lastega siin arutatud...
Eile sai ostetud mootorsaag, vajadus oli selle järgi suur. Kuna tihti maaomanikud ei viitsi metsa minna, et eemaldada maha kukkunud puid sihtidelt (kasutan sihte ja vanu külatänavaid matkaradadeks). Siis ainus huvi selles osas langeb minule. Kuna rajad peavad puhtad olema.
Eile sai tunnine matkarada puhastatud. Töö super, nüüd ootab 100 aiia posti meisterdamine.

2. juuni 2010

Ööd on nii valged, aga sääse rohked. Pihustasin hobused sääsetõrje vahendiga üle. Muidu ei saa nad karjamaal olla. Täna ilmusid esimesed parmud välja.
Alanud on uus kuu. Ja elu võtab kiiremaid tuure ülesse. Aiiamaa, rohi mis kasvab nii kiirelt. Koplite tegemine venib. Toetused mis on täiendvalt hobusekasvatuseks taotletud, peab tegema piisavalt palju jõu pingutusi, et hooldada maid. Ega enam heina tegemise aeg kaugel ole. Kui jaanipäev käes, siis heinatööle pühenduma peab hakkama, et talveks vähemalt 15 looma sööt valmis oleks. Kui palju talveks hobuseid jääb, sõltub maha müümise osas. Hetkel on müügis kaks looma. Flash Dance ja Krahv Monte Cristo.
Täna oli lahe lugu. Krahv oli jooksnud tarast läbi (oletan, et sai voolu), täna sain siis voolu korralikult aeda. Sain ise ka nata särakat tunda. Vaatame, kas ponid püsivad metsas. Tänane öö läheb üleval olemiseks = pean vaatamas käima. Kenat juunikuud ja ootan jaanipäeva väga väga väga...

Tõsilood elust enesest.

  Ei oska nutta ega naerda, kui kuulen inimeste arulagedaid vestlusi teemal. Kui vana on üks või teine loom. Mõnede inimeste vestlusest on k...